Kazanız çok yakın tarihliyse, dosya işlemlerine başlandığında ilk etapta hasar dosyanızın kapanması ve sigorta eksper raporunun yazılması gereklidir. Bu süreç hasar durumuna ve bir çok faktöre bağlı olarak değişik süre alabilmekle birlikte ortalama 1 ay civarında tamamlanmaktadır. Kaza tarihi üzerinden belirli bir süre geçtiyse evrak tamamlama adımı çok daha hızlı tamamlanabilmektedir. Hasar dosyanız kapandıktan sonra Sigorta Şirketine başvuru zorunluluğu vardır.
Sigorta Şirketine bavuru akabinde Sigorta Şirketleri değer kaybına ilişkin ödeme yapabilmektedirler. Ancak yapılacak ödeme Sigorta Şirketinin kendi iç değerlendirmesine tabi olup, gerçek değer kaybının çok altında olabileceği gibi, hiç ödeme de yapılmayabilir. Bir diğer durum da Sigorta Şirketinin yapmış olduğu ödemenin değer kaybı zararını tazmin edebildiği durumdur.
Sigorta Ön Ödemesi gelmemesi veya eksik gelmesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılmakta ve tahkim süreci başlatılmaktadır. Bu aşama ortalama 6 ay gibi bir zaman alabilmektedir. Son dönemlerde artan dosya sayısı vs sebeplerle malesef tahkim süreleri de geçmiş yıllara nazaran uzama eğilimi göstermektedir, dolayısıyla 6 ayın üzerine çıkılan dosyalarla da sıklıkla karşılaşabilmekteyiz. Bunun yanında tahkim süreci sonunda Hakem'in vermiş olduğu karara karşı tarafça veya sizin aleyhinize bir durum söz konusuysa tarafınızca itiraz edilebilir, bu durumda tahkim komisyonu itirazı 2 ay içerisinde sonuçlandırır. Ancak değer kaybı süreciniz, her durumda adli yargılama sürelerinden çok daha hızlı şekilde çözüme kavuşturulmaktadır.
Özetlemek gerekirse; yeni yapılmış bir kaza için sigorta eksper dosyanın kapanması ve evrakların başvurular için hazır hale gelmesi ortalama 1 ay, akabinde Sigorta Şirketine başvuru süreci 15 iş günü (yaklaşık 20 takvim günü), son olarak da Sigorta Tahkim Komisyonunda 6 ay süre olmak kaydıyla 7-8 arası bir süre alabilmektedir. Kazanın daha eski tarihli olması durumunda evrak tamamlama adımı daha kısa süreceğinden dolayı bu süre bir miktara daha kısalacaktır. Hakem kararına itiraz olması durumunda ise süre bir miktar uzayacaktır. Tüm bunlara ilave olarak eğer ki karşı tarafın trafik sigortası yoksa veya poliçesi olsa dahi limitlerin üzerinde bir değer kaybı varsa, bu sürecin Tahkim Komisyonunda değil, adli mahkemelerde yürütülmesi gereklidir