Trafikteki kazalar, hayatımızın bir gerçeği. Kaza sonrası yaşanan sıkıntıların arasında aracımızın değer kaybı da yer alıyor. Peki, araç değer kaybı nasıl alınır ve hangi şartlar geçerlidir? İşte, bu konuda merak edilenler...
Değer kaybı, trafik kazası sonrasında zarar gören aracın tamir edilmesine rağmen, piyasa değerinde meydana gelen düşüşü ifade eder. Yani, aracın kaza sonrası onarıldıktan sonra sahip olduğu değer ile hiç hasar almamış bir aracın değeri arasındaki farkı belirtir. Bu bağlamda, aracın kaza öncesi ikinci el satış değeri ile tamir sonrası ikinci el satış değeri arasındaki fark, değer kaybını tanımlar.
Araç değer kaybı hesaplamasında temel olarak alttaki hususlar etkendir:
• Kazanın ve hasarın türü/etkisi
• Aracınızın markası ve modeli
• Aracınızın yaşı ve trafiğe çıkış tarihi
• Aracınızın kaza yaşandığında kilometresi
• Aracınızın kaza tarihi itibariyle muadillerinin ikinci el piyasasındaki rayiç değeri
• Aracınızın tamir ve hasar geçmişi
• Aracınızın değişen veya boyanan parçaları
1. Kaza tarihi üzerinden en fazla 2 yıl geçmiş olmalıdır.
2. Çift taraflı bir kaza olmalıdır, yani en az iki aracın kazaya karışması ve sizin kusursuz veya kısmi kusurlu olmanız gereklidir.
3. Aracınızdaki hasar daha önceden hasara uğramamış bir bölgede olmalıdır.
4. Kaza sonrası hasar aracınızda oluşan hasar, mini onarım ile giderilebilen basit işlemlerden olmamalıdır. Tamirat yalnızca plastik aksam, cam vs olmamalıdır.
4. Ağır hasar kaydına sahip olan çekme/hurda belgeli araçlarda meydana gelen hasarlarda değer kaybı çıkmamaktadır.
Ancak unutulmamalıdır ki, her kaza durumu araç değer kaybına neden olmayabilir. Dolayısıyla, konu hakkında uzman bir avukata danışmakta fayda vardır.
Mart 2020'ye kadar, araç değer kaybı alınabilmesi için 165.000 kilometre sınırı mevcuttu. Ancak, Trafik Sigortası Genel Şartları'nda yapılan bir değişiklikle kilometre sınırı kaldırılmıştır. Yani, aracın yaşına ve kilometre durumuna bakılmaksızın değer kaybı hesaplaması yapılabilecektir, ancak bu hesaplama aracın piyasa değeri, kilometre durumu, hasarın TL karşılığı gibi faktörleri içeren bir dizi formülle yapılacak ve değer kaybı bu hesaplamalar sonucu belirlenecektir."