<
Yükleniyor...
Çınar Mah. Fatih Cad. No:1/23 ÇİÇEK PLAZA D:317 Bornova / İzmir
+0 532 446 10 35
<-- Sigorta Makaleler Sayfasına Geri Dön

BB Hukuk Bürosu

Hasar Farkı Nedir? Nasıl Alınır?

Zarar bedeli veya zarar farkı tazminatı", kazalı aracın teknik hasarını gidermek ve onarım maliyetlerini içeren bir tazminat türüdür. Bu kapsamda, aracın kullanıma hazır orijinal durumuna getirilmesi için gerçekleştirilen tamir ve yedek parça değişimi masraflarını içerir.

Sigorta firmaları, hasar gören araçlar için tazminat ödemek yerine, anlaşmalı servislerde aracın tamir edilmesini ve onarılmış halde teslim edilmesini tercih edebilirler. Bu durum, "aynen tazminat" olarak ifade edilir.

Sigorta şirketleri, aynen tazminat yöntemini benimsediklerinde, onarımın mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmesini ve bu sürecin denetlenmesini sağlamakla yükümlüdürler. Yapılan onarımın, sigortalının veya zarar görenin haklarını ihlal etmeyecek şekilde gerçekleştirilmesi, sigorta şirketinin sorumluluğundadır. Örneğin, onarım gerektiren bir parçanın yerine tamir yapılması, eşdeğer veya orijinal olmayan parça ile değiştirilmesi, işçiliklerin yetersiz yapılması veya boyanan parçalarda renk uyumsuzluğu gibi durumlar söz konusu olabilir. Sigorta şirketinin mevzuata uygun hizmet ve onarım şartlarına uyması, bu tür eksikliklerdeki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nın "Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi" başlıklı B.2 nci maddesinin dördüncü fıkrasına göre: "Hasar durumunda, onarım mümkün değilse veya eşdeğer parça veya yeniden kullanılabilir parça ile değişimine imkan yoksa, orijinal parça ile değiştirilir. Bu paragraf uygulaması sonucunda araçta bir değer artışı oluşsa bile, bu fark tazminat miktarından düşülmez."

Bu hükme göre, hasar görmüş aracın öncelikli olarak tamir edileceği, tamir mümkün değilse hasar gören parçanın eşdeğer bir parça ile değiştirilmesi veya eşdeğer parça mevcut değilse yeni bir parça (orijinal) ile değiştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak uygulamada özellikle Trafik sigortalarında, onarılamayan parçaların "eşdeğer" veya "orijinal" parça yerine, kalitesiz veya "yan sanayi" parçalarla değiştirildiği görülebilir. Bu durumda, sigorta şirketinden "zarar farkı bedeli" talep edilebileceği gibi "uygun parça takılması" da istenebilir.